Billig ullgarn

Hva er ullgarn?

Ullgarn er en samlebetegnelse for pels fra forskjellige dyr. Ullgarn kan være bestående av ull fra sau, geit eller andre pelsdyr. Islandsgeiten har en pels som er myk, og pelsen kan bli hele 45 cm langt. Ullgarn er betegnet som et levende materiale.

Billig ullgarn på nett

Se utvalget av ullgarn

Egenskaper ved ullgarn

Siden det er så mange typer ull som inngår i ullgarn, er det vanskelig å fastslå konkrete egenskaper ved ullgarn. Noen typer ullgarn, som hos Islandsgeiten, er mer myke, mens andre typer ullgarn, som ytterpelsen til kamel, er mer pistret. I kamelull brukes forøvrig underpelsen. Flere typer ullgarn er hydrofobe, det vil si at det ikke trives i kontakt med vann.

En del ullgarn er en type Superwash. Superwash er en prosess som gjør at plagget tåler maskinvask, og dette kan gjøres på 2 forskjellige måter:

- Ved at ullen tilsettes en polymer som hindrer ullen i å tove seg.

- Ved å bade ullen i syre som fjerner "skjellene" fra ullfiberen.

Fordelen med Superwash er at en kan vaske plagget i vaskemaskin, det skinner mer og krymper mindre i vask. Noen Superwash-typer holder svært dårlig på fargen, sjekk alltid hvor godt plagget holder på fargen.

Ullgarn i vask

Ullgarn inneholder en del lanolin, som virker bakterienedbrytende. Derfor er det ikke nødvendig å vaske plagg bestående av naturlig ull så hyppig. Ullgarn bør håndvaskes i opptil 30 grader vann, med vaskemiddel ment for ull.

Dersom ullgarnet er av typen superwash kan det vaskes i vaskemaskin, men ikke strykes. Les vaske- og strykeinstruksjonene.

Billig ullgarn på nett

Se utvalget av ullgarn