Bomullsfiberen finner vi på bomullsplantens frø. Håret i dette frøet er det vi kjenner som bomull. Det er en rekke arter av bomullsplanten, og planten er å finne flere steder i verden. Før den brukes i garn går den igjennom en rekke renseprosesser. I tekstilindustrien brukes bomull ofte sammen med flere syntetiske fibre. Bomull blir spunnet til garn og gjort om til et pustende og myk tekstil.
Det finnes 4 forskjellige typer bomull som brukes i dag: Gossypium hirsutum, Gossypium barbadense, Gossypium arboreum og Gossypium herbaceum. Alle bomullsfibrene opptrer naturlig hvite, brune, rosa eller grønne.
Bomullstekstilen har hydrofile egenskaper, det vil si at det trekker til seg fukt lettere enn mange andre tekstiler. Bomull egner seg til kluter og håndklær da den kan ta opp en god del vann. Bomull tåler godt sollys og kan derfor også brukes som gardiner. Selve fiberen er relativt slitesterk, det vil si at siden tekstilen er hydrofil vil den være mer slitesterk når den er i kontakt med vann. Bomullsfiberen er lett antennelig, noe som gjør at en skal være obs på ved varme kilder.
Bomullsfibren har blitt brukt over hele verden, og har vært svært populært i sentral-Asia og deler av Amerika.
Som nevnt over blir bomull mer slitesterk ved kontakt med vann, noe som gjør at vi kan vaske bomullstekstiler på mellom 60-85 grader:
- Hvite, skitne bomullstekstiler: Vaskes på 85 grader med hvitvaskemiddel.
- Fargete, skitne bomullstekstiler: Vaskes på 60 grader med hvitvaskemiddel.
- Hvite, lite skitne bomullstekstiler: Vaskes på 60-85 grader med hvitvaskemiddel.
- Fargete, lite skitne bomullstekstiler: Vaskes på 60 grader med hvitvasketøy eller finvaskemiddel.